Google PAGE RANK _ PR GOOGLE

SEO
            optimizacija sajta

Optimizacija sajta

 
   
 

Logo dizajn - kvalitetna i kretivna resenja - logotip art

Design 4um pokriva sve oblasti dizajna i marketinga, sa najvise iskustva u web dizajnu, i sa najvise postignutih rezultata u internet marketingu - obratite se najboljima! kontakt +381 64 1700992 Beograd/Srbija/East Europe design4um/at\gmail.com

dizajn web
        marketing seo google rezultati optimizacije

 

 
 

 

Koliko kosta SEO optimizacija sajta primeri sa interneta

Krizni PR - Korporativni public relations Beograd

Krizni SEO 064 1700992

Sta je Google Page Rank i SEO
usluge optimizacija sajta krizni SEO i PR marketing agencija Total
Dizajn

"Posedovanje u najmanju ruku pristojnog radnog znanja o Google PR-u je vitalno za rad na SEO optimizaciji sajta, a i po pitanju izgradnje linkova i razumevanja distribucije PR bodova na Internetu.

Međutim, kao SEO merač optimizovanosti nekog web sajta, izvan nekih vrlo suženih okolnosti, Google Toolbar PageRank iliti Google PR je gotovo u potpunosti bezvredan i treba ga koristiti sa krajnjim oprezom."

Uvod u Google-ov PageRank: Mitovi i Činjenice - GOOGLE PR

Google-ov PageRank algoritam postoji, onoliko koliko i sam Google postoji. Ipak, izgleda da još uvek postoji velika zbrka oko toga šta je on, kako radi, koliko je važan i kako možemo koristiti podatke bazirane na njemu.

Dok su se sve te stvari prilično izmenile tokom godina, pošto je Google usavršio i razvio način na koji on radi stvari, osnovne činjenice su ostale iste.
Pre nego što počnemo sa udubljivanjem u PageRank, moramo da napravimo važnu distinkciju između dve stvari:

 • PageRank: Ovo se odnosi i na sam algoritam i na skor koji svaka strana dobija kao njegov rezultat. 
 • Toolbar PageRank: Ovaj nezvanični termin je ime koje se obično daje javno objavljenom PageRank skoru. Zvanično, on se jedino može dobiti preko Google Toolbar-a (odatle potiče ime), ali u stvarnosti mnoge SEO alatke ga prikazuju.

Pogledaćemo te dve stvari odvojeno.

PageRank: Šta je to ustvari PR?
PageRank je ono što je napravilo Google takvim kakav je danas:  heuristička  analiza šeme linkova na webu ili, jednostavnije rečeno, konkretan, matematički način koji pridaje važnost web stranici, baziran na linkovima koji vode na nju sa drugih web stranica.
Upravo je ovo to što je učinilo da Google-ovi rezultati budu tako uspešni u poređenju sa devet drugih pretraživača koji su došli pre njega. Iako Google nije bio prvi koji gleda linkove, on je bio prvi koji to radi na smislen način. Neću ići u detalje kako on tačno radi ali ukoliko ste zainteresovani, Matt Cutts ima dosta dobrih informacija o tome, u introu svog posta "Zašto PageRank sculpting više ne radi?" 
Sam algoritam je opisan u Brin i Page-ovom prvom radu "Anatomija velikog hipertekstualnog pretraživača". Drugim rečima, to je javno znanje.
Međutim, takođe je jasno da se PageRank dosta razvio tokom poslednjih 10 godina. Osnovna struktura je verovatno ista kao što je uvek i bila, ali postala je puno prefinjenija u svakom pogledu (na primer, uvodeći dodatni faktor za otkrivanje i vrednovanje linkova baziranih na tome gde se nalaze na stranici, kao i snagu stranice).  
Zbog toga, PageRank predstavljen u originalnom radu se obično pominje kao čisti ili klasičan PageRank, što je suprotno u odnosu na njegov moderni parnjak.

Takođe, očigledno je da Google sada koristi mnoge druge faktore da prikaže rezultate pretrage kakvim ga mi vidimo svaki dan. Neki od njih, kao PageRank, biće bazirani samo na linkovima. Drugi pak, na najrazličiijim drugim faktorima.
Google ne otkriva koliko je važan PageRank kao deo celog ovog miksa, ali iako je njegova važnost jasno opala tokom vremena, to je još uvek važan deo celog algoritma za rangiranje.
Sada kada smo pregledali sam PageRank algoritam, šta se događa sa ciframa dobijenim od njega?
Google je isto tako nejasan po ovom pitanju (i zapamtite, oni samo čine dostupnim Toolbar PageRank i ništa drugo), ali to je u suštini logaritamska skala (poput Rihterove skale za merenje zemljotresa) sa osnovom od otprilike 16.
Dakle, to znači da je PageRank od 2, 16 puta veći od PageRank-a od 1; PageRank od 3 je 16 puta bolji od Page Rank-a od 2, itd. Evo samo nekih skala ovde da biste imali uvid: 

 • PageRank 4 je 4,096 puta bolji od PageRank-a 1
 • PageRank 5 je 65,536 puta bolji od PageRank-a 1
 • PageRank 5.1 je 86,475 puta bolji od PageRank-a 1
 • PageRank 7 je 4,294,967,296 (preko 4 milijarde) puta bolji nego PageRank 1

Prema tome, skriven u okviru te varljivo male skale od nule do 10 je u stvari veliki opseg. I to nas lepo dovodi do Toolbar PageRank-a.

Da li je Toolbar PageRank samo broj u PR Algoritmu?
Ne. Google bi želeo da verujete da je to slučaj, ali većina SEO profesionalaca smatra da postoje drugi faktori kod rangiranja, od različitih algoritama uključenih u okviru ovog broja.
Međutim,glavni problem ne leži u tome da li je u pitanju ili nije sam PageRank, već u činjenici da imamo dragocenu malu informaciju o tome da li je ili nije. Postoje takođe i brojni drugi problemi s njim u vezi:

 • Prikazuje samo jednu značajnu sliku. Trebalo bi da bude očigledno iz brojki navedenih gore da je razlika između PageRank-a 5 i 5.01 znatno veća od one između PageRank-a 4 i 5. Stoga, brojke koje smo dobili sadrže veoma malo informacija.
 • Čak ignorisanje debate da li je to/ili nije PageRank, broj dat od strane Google-a verovatno nije precizna refleksija načina na koji PageRank pregleda stranicu. 
 • On se apdejtuje za svaku stranicu  tri ili četiri puta godišnje. Nasuprot tome, Google-ov interni prikaz PageRank-a za stranicu se verovatno apdejtuje gotovo konstantno.

Do sada bi trebalo da bude jasno da iako je PageRank (PR) algoritam važan, Toolbar PageRank je gotovo beskoristan kao merač SEO-a. Nimalo ne bih preporučio njegovo korišćenje kao merača uspeha jedne SEO kampanje (o onome što treba da merite, diskutovaćemo drugi put!).
Međutim, on ima jednu vrednu upotrebu, a to je traženje kazni (mada čak i u ovom kontekstu treba ga koristiti oprezno). Ukoliko pratite rang stranice i on iznenada opadne, to je dobar indikator da je kazna primenjena.
Isto tako, ukoliko poredite PageRank stranice sa njegovim ekvivalentom mozRank-om (nezavisni faktor koji procenjuje kakav je zaista PageRank stranice) a PageRank je značajno niži od mozRank-a, to može takođe da ukaže na kaznu. Ovo može da bude korisno prilikom biranja partnera za stvaranje linkova.
On takođe može biti upotrebljiv prilikom analiziranja kako Google primećuje važnost stranica u okviru jednog sajta poredeći PageRank-ove preko domena, i za traženje propuštenih prilika (odn. ukoliko imate stranicu sa visokim PageRank-om ali bez saobraćaja, to verovatno znači da treba da radite na dolazećem glavnom tekstu i on-page optimizaciji za vaše izabrane ključne reči). Međutim, ne bih preporučio njegovu upotrebu za poređenje strana preko različitih domena.

Razbijanje nekih mitova
I konačno, završimo sa razbijanjem nekih uobičajenih mitova i zabluda oko PageRank-a:

 1. PageRank postupa kao glas za jednu stranicu od strane druge. To je sjajno objašnjenje za laike, ali zaista ne funkcioniše tako - i zapravo stvara priličnu zabludu. Ukoliko ste, ili želite da budete, SEO profesionalac, stvarno je vredno razumeti PageRank na pravi način: pročitajte Matt Cutts-ov post za koji sam dao link (ili pročitajte izvorni naučni rad). Dobra analogija bila bi da on izračunava verovatnoću da će surfer na webu završiti na bilo kojoj stranici ukoliko on ili ona prati linkove na webu nasumice. Iz toga momentalno proizilazi da  spoljašnje linkovanje zapravo smanjuje rang stranice u PageRank-u. To nam takođe pokazuje da je link sa stranice sa mnogo ulaznih linkova bolji od onog sa stranice koja ima samo nekoliko.
 2. Sajtovi imaju PageRank (PR) Ne, nemaju! PageRank se primenjuje samo na pojedinačne stranice, ne na sajtove u celini. Ljudi se često pozivaju na PageRank svog sajta ali ono na šta se oni pozivaju (nesvesno ili drugačije) jeste PageRank glavne stranice njihovog sajta. Misli se da Google ima još jedan algoritam baziran na linkovima, često nazivan DomainRank, koji radi identično kao PageRank, ali na nivou domena,ne na nivou stranica. Ali to je druga priča. Takođe je vredno pomena da glavne stranice često imaju više PageRank-ove nego stranice u okviru sajta, jer one imaju više linkova koji upućuju na njih.
 3. PageRank je u direktnoj vezi sa saobraćajem. Nije. PageRank je indikator straničine latentne sposobnosti da bude rangirana, ali ne kaže ništa o tome na koji način i zašto se ona zapravo rangira. Tretirajte to kao potencijal. Da bi se rangiranje desilo, Google mora da poveže datu stranicu sa jednom ili više ključnih reči koliko god jakih, i on koristi potpuno drugačiji algoritam da to uradi  (bilo bazirajući se na linkovima, bilo drugačije). Stoga, nije neobično videti, na primer, PageRank stranicu 3 da dobija saobraćaj većeg reda veličine, od PageRank stranice 5, jer je prva jako povezana sa popularnim ključnim rečima, a druga nije jako povezana ni sa čim. Međutim, logično je pretpostaviti da bi, između stranica podjednako povezanih sa istim ključnim rečima, jedna sa jačim PageRank-om, bila rangirana više u rezultatima (iako su svi gore navedeni prigovori primenjivi). 
 4. PageRank pokazuje koliko Google misli da je vaš sajt važan.Ne. PageRank je samo jedan od mnogih faktora koje Google koristi za indeksiranje sajtova i njihovo rangiranje. 
 5. PageRank je jedini Google-ov algoritam povezan s linkovima. Ponovo, pogrešno -- iako je ovo verovatno bila istina kada je Google krenuo. Oni sada koriste proračune bazirane na linkovima za sve moguće druge stvari koje su u vezi s indeksiranjem, rangiranjem i asocijacijom na ključne reči.

 
Rezime
Posedovanje u najmanju ruku pristojnog radnog znanja o Google PageRank-u je vitalno za rad na SEO optimizaciji sajta, a i po pitanju izgradnje linkova i razumevanja distribucije PageRank bodova na Internetu. Međutim, kao SEO merač optimizovanosti nekog web sajta, izvan nekih vrlo suženih okolnosti, Google Toolbar PageRank iliti Google PR je gotovo u potpunosti bezvredan i treba ga koristiti sa krajnjim oprezom.